Kotimuseo

K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo Haapajärvellä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaarlo Juho Ståhlbergin kotina vuosina 1869 -79 toiminut Ronkaalan pappila on rakennettu v. 1784. Rakennus myytiin kunnalle v. 1898, ja se toimi myöhemmin kunnantupana, postitoimistona ja kansanhuoltovirastona. 1950 -luvulla kunta lahjoitti rakennuksen paikalliselle kotiseutuyhdistykselle. V. 1966 rakennus myytiin 350 markalla polttopuiksi. Opettaja Juha Eronen ja toimittaja Ilmari Luhtasela perustivat syksyllä 1966 entistämistoimikunnan, jonka toimesta rakennus pelastettiin ja siirrettiin alkuperäiselle sijaintipaikalle.

Ståhlbergin lapsuudenkodin entistämistyö rahoitettiin kansalaiskeräyksellä ja säätiön julkaiseman kirjan ” K. J. Ståhlberg ja Suomen itsenäisyys” myyntituotoilla. Keräystoiminnan suojelijana toimi tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Museo avattiin yleisölle 26.7.1969.

K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseossa kuvataan 1800 -luvun lopun maaseutupappilaa. Esineet museoon on saatu pääosin lahjoituksina, osa on ostettu ja osa on lainassa Haapajärven kotiseutumuseosta. Museossa on Ståhlbergin myöhemmistä elämänvaiheista kertova valokuvasarja.

Presidentti K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo on Haapajärven kaupungin omistuksessa ja kulttuurilautakunnan hallinnassa. Se on avoinna yleisölle kesä-, heinä- ja elokuussa ja muina aikoina sopimuksen mukaan.
Museon osoite: Ronkaalankuja 4, 85800 Haapajärvi.
Yhteydenotot ja tiedustelut:
Juha Eronen puh. 0400-965195, sähköposti juhay.eronen@luukku.com

Mainokset